Solängens Ridskolanyheterom ossridskolagallerihästkalasprivatträningvåra hästarkontakt

 


RIDSKOLA

Information
  Regler
  Vårtermin
  Hösttermin
  Målsättning
  Igenridning
Kalendarium
Nyhetsbrev
Ridläger
Tävlingar
Gästträningar
Fodervärd
Vuxengrupp
Stallkompisdagen

Storvreta Ponnyklubb
  KM-regler
  Integritetspolicy

Börja rida

Jobba hos oss

 

Ridskola


INFORMATION

Ridskola med små ponnyer för barn från 3 år.
Vi finns i Ängeby 4 kilometer utanför Storvreta,
strax norr om Uppsala.

FAKTA

Solängens ridskola startades 2010 och är en privatdriven ridskola som samverkar med en ideell förening — Storvreta Ponnyklubb.

Vi är specialiserade på ridundervisning för små barn med väl utbildade pedagoger som instruktörer.

Specialgrupper, träningsgrupper och vuxengrupper på våra större, välutbildade ponnyer.

Föreningen SPK anordnar avsuttna aktiviteter samt läger och kurser på loven.

41st lektioner/vecka.
350st ridande elever/vecka.

Personal:
3,5

Ridskoleponnyer:
27st; 84-148cm höga

ATT BÖRJA RIDA  i tidig ålder utvecklar barns motorik och balans, samt förmåga att ta instruktioner. Genom att hantera och sköta om en häst lär man sig empati, ansvarhetskänsla och ledarskap. Solängens ridskola är ridskolan för barnen. Med trygga hästar, tydliga mål och lekfull ridpedagogik låter vi barnen utvecklas och lära sig ridning och ett säkert hästhanterande.

ELEVER FRÅN 3 ÅR UPP TILL TRÄNINGS- OCH TÄVLINGSELEV  Vi tar emot de allra minsta hästintresserade tjejerna och killarna. Hos oss får du börja rida från den termin du ska fylla 3 år. Vi har en längdgräns för nybörjare på 155 cm, men elever med galoppvana kan vara längre än så då vi även har större ponnyer. Vi sätter stort fokus på att lära genom lek och att bedriva vår verksamhet med en barnvänlig pedagogik och tydlighet.

Hos oss kan du utvecklas från ren nybörjare till en ryttare som kanske till och med kommer ut och tävlar. Vi har ett gäng väldigt fina ponnyer och blir du inte för lång kan du rida hos oss länge och ändå känna att du utvecklas hela tiden.

Vi kan erbjuda rena tränings- och hoppgrupper för de elever som vill rida lite mer. Vi har även ett skötarsystem för de träningsgruppselever som vill vara mer i stallet.

GODKÄNDA AV LÄNSSTYRELSEN  Vi är godkända av Länsstyrelsen att bedriva ridskola och vi innehar FA-skatt. Ridskolan startade för första gången i mars 2010 och är en privat ridskola som drivs i samarbete med Storvreta Ponnyklubb.

Storvreta Ponnyklubb, SPK, och Solängens Ridskola lever i symbios med varandra och arbetar för att skapa en meningsfull fritidssysselsättning för era barn och ungdomar. Vi har tagit det bästa från föreningslivet (anslutning till SvRF, samverkan med skolor, kommun, förbund och SISU, idéer och engagemang med mera) och slagit ihop med en etablerad, privatägd ridskola som har egna anställda och egna hästar.

Alla elever ska även vara medlemmar i SPK (Storvreta Ponnyklubb). Medlemskap för barn/ungdom är 250kr/år och elev betalas till SPK och gäller för ett helt kalenderår.

   

Läs mer om SPK


VÅRTERMINEN

GALOPPGRUPPER OCH UPPÅT
Fredag v.2 — torsdag v.25

GRUNDGRUPPER
Fredag v.6 — torsdag v.25


HÖSTTERMINEN

SAMTLIGA GRUPPER
Vecka 32-50


Terminerna rullar på utan uppehåll vilket innebär att vi har lektioner som vanligt även röda dagar och under lov.

UNDER VINTERN  tar vi ett uppehåll mellan v. 51-6 för våra yngre elever. För de som inte vill vara ifrån stallet anordnar vi istället lovaktiviteter och märkeskurser.

För galoppgruppseleverna har vi uppehåll mellan v. 51-2. Då finns det istället möjlighet att boka elevens val samt hyra häst under jullovet.

VI ERBJUDER SMÅ GRUPPER OCH MÖJLIGHET ATT RIDA IGEN MISSAT PASS  Våra grupper består av max 9 st. elever åt gången i 45-minutersgrupperna, 7 elever/grupp i 30-minutersgrupperna och 6 elever/grupp i träningsgrupperna.

Skulle du bli sjuk eller vara bortrest har vi ett igenridningssystem som innebär att du har möjlighet att rida igen ditt missade ridpass på någon annans avbokade tid. För att detta ska vara möjligt ska du ha avbokat din lektion senast kl. 19.00 dagen innan.

ANPASSAT FÖR BARN  Stallet är litet och allt är anpassat för barn med barnvänliga höjder och ett färgsystem på hästar och utrustning. I stallet bor ponnyer från 84-148cm. Vi har med omsorg valt ut och köpt in snälla och trevliga ponnyer som passar åt barn.

RIDNING SKER TILL STOR DEL UTOMHUS  dels på vår fina, inhägnade och belysta ridbana och dels ute i naturen. Vi har egen skog där vi kan besöka trollstigen och hälsa på gårdstrollen och älvriket... Men vi kommer såklart också att vara i vårt nybyggda ridhus!

RIDLEKTIONERNA FÖLJER UTARBETADE LEKTIONSPLANERINGAR  som är anpassade efter ålder och erfarenhet. Dressyr, hoppning, uteritt, ridlekar, barbacka och mycket annat finns med.

30-MIN GRUPPER  för våra allra minsta elever 3-5år. Ca 10min i stallet och ca 20min ridning inkl. upp-/avsittning. Mycket lek och skoj! Runt 4-5årsåldern brukar det vara dags att rida i en 45-min grupp.

NYBÖRJARE UPP TILL MAN PROVAR GALOPP  har en lektionstid på 45 minuter varav ca 30 minuter är ridning inkl. upp-/avsittning. De övriga 15 minuterna är avsatta för upprop samt gemensam stalltid där vi har en liten teorigrej samt borstning och sadla på/av. Stalltiden kan vara antingen före eller efter själva ridningen.

GALOPPGRUPP  är uppdelat på Gstart — G4. Här är lektionstiden 45min och innefattar upprop, upp-/avsittning samt ridning. Man ska själv färdigställa sin ponny till lektionsstarten och man tar hand om den efter ridning.

Det är viktigt att barnen från början får en trygg och nära kontakt med ponnyerna och lär sig att hantera dem praktiskt och teoretiskt. Med kunskap och trygghet från stallet får man trygga ryttare i sadeln. Och vem vill inte gosa med en varm och mjuk hästhals?

DU MEDVERKAR SOM FÖRÄLDER/VUXEN  På vår ridskola utbildar vi även dig som förälder/vuxen. En vuxen ska alltid vara med på lektionerna. Du som vuxen hjälper till med att borsta, sadla och tränsa samt att leda på lektionerna så länge det behövs. Inga förkunskaper krävs men du måste vara beredd på att springa lite! Vartefter eleven lär sig rida bättre och bättre så släpper vi vuxenledarskapet mer och mer tills de vuxna får sitta på läktaren och titta. Det är viktigt att det är eleven som får avgöra när den är redo att rida själv och känna att det är okey att ta hjälp när man känner för det. Därför vill vi att det alltid är en vuxen med oavsett ridnivå.

FÖRSTA TRÄFFEN  Vårt första möte i en nystartad grupp kommer mest att ägnas åt teori och rundvandring så att barn och föräldrar får bekanta sig med anläggningen samt träffa alla ponnyer. Vi visar och ni provar. Vi går även igenom säkerhet, stallregler och lämplig klädsel och svarar på era frågor. Det blir såklart en liten kort runda på hästryggen.
Vid start i en befintlig grupp försöker vi ta en kort träff innan eller efter för att visa anläggningen.

ATT TÄNKA PÅ  Vi tänker på ditt barns säkerhet och gör så mycket vi kan för att förebygga olyckor. Man bör dock alltid tänka på att hästar är levande varelser så att allt kan vi inte förebygga.

För en så säker ridskola och ridupplevelse som möjligt ber vi er att läsa följande:

   

Regler